De roep om een vuurwerkverbod klinkt inmiddels luider dan het geknal zelf. Het aantal vuurwerkvrije zones stijgt. En zogeheten vuurwerkvrije vakantieparken zitten tjokvol.
Twaalfhonderd gasten op Landal vakantiepark Orveltermarke in Witteveen wachten hier in alle rust tot 01-01-2016. Vuurwerk wordt niet getolereerd. Wee degene die het waagt tussen kerst en oud en nieuw de stilte met mortierbommen of vuurpijlen te verstoren. ,,Die kan zijn koffers pakken'', zegt parkmanager Folker Frommeyer.
Een verzoek bij de gemeente Midden-Drenthe van het vakantiepark een vuurwerkvrije zone te maken mislukte.
Toezicht
In Drenthe zijn geen vuurwerkvrije zones. Parkmanager Frommeyer moet er dus zelf op toezien dat het verbod wordt nageleefd.
Alle bungalows zijn bezet. Frommeyer: ,,Drie jaar geleden begonnen we met ons vuurwerkvrije beleid. Uit het hele land komen mensen hiernaartoe. Dat zijn bijvoorbeeld hondenbezitters, gezinnen of mensen die om wat voor reden dan ook vuurwerk als belastend ervaren. Ex-defensiepersoneel met oorlogstrauma's bijvoorbeeld. We hebben hier ook een Duitster met een vuurwerkfobie gehad die er een rit van dertien uur voor over had om hier te zijn.''
En als er nu toch een rotje wordt afgestoken? ,,Dan wordt daar heel snel een einde aan gemaakt. We hebben beveiligers rondlopen en gasten spreken elkaar er ook op aan. De sociale controle is groot.''
De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn aangescherpt. Nu mag er alleen tussen 18.00 uur en 02.00 uur worden geknald, terwijl voorheen ook overdag vuurwerk werd afgestoken. Artsen roepen al jaren om een verbod. Tijdens de vorige jaarwisseling belandden 547 slachtoffers op de behandeltafel, waarvan er ruim 100 blijvend letsel aan hun vuurwerkavontuur overhouden.
Bron en hele artikel: dvhn