Pagina's

Aanbieding

Parken

dinsdag 30 juli 2024

Konijnen van Landal Sluftervallei terug het duin in

 

De konijnen die op vakantiepark Landal Sluftervallei op Texel voor overlast en gevaarlijke situaties zorgen, mogen worden weggevangen. Ze worden uitgezet in het duingebied tussen Paal 28 en Paal 33, in het noorden van het eiland. De Omgevingsdienst Noord-Holland Noord heeft hiervoor een ontheffing verleend. Staatsbosbeheer en Landal Sluftervallei spreken van een win-winsituatie, want de konijnen zijn zeer gewenst in de Texelse duinen.

Al jaren kampt het Texelse vakantiepark met forse overlast door de konijnen. De gaten die ze graven zorgen voor schade aan de infrastructuur en verzakkingen op het terrein, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan voor de gasten op het park. Maatregelen om de overlast tegen te gaan, bleken niet effectief of niet toegestaan, waardoor (beheer)afschot nog de enige mogelijkheid leek om de populatie onder controle te houden. Hiervoor komt nu dus een diervriendelijk alternatief.

Win-winsituatie

Terwijl Landal Sluftervallei kampt met een overschot aan konijnen op het vakantiepark, staat de populatie in de Texelse duinen op veel plaatsen juist onder druk. Vooral door ziektes is het aantal wilde konijnen in de duinen in de afgelopen jaren fors afgenomen. Daarnaast hebben de duinen te maken met vergrassing en verruiging, waardoor er minder plekken zijn waar konijnen kunnen grazen. Omdat het doel is de schade op het vakantiepark te verminderen en de behoefte aan konijnen groot is in de gebieden van Staatsbosbeheer, hebben beide partijen de mogelijkheden onderzocht om de konijnen te migreren en zo van de nood een deugd te maken: minder overlast en een verbetering voor de natuur. Met diverse faunaexperts en boswachters is een plan gemaakt om konijnen te vangen op Landal Sluftervallei. Er is uitvoerig bekeken waar de gevangen dieren teruggeplaatst kunnen worden en dit is onderbouwd met gegevens van het meerjarig-meetnet. Hierin wordt bijgehouden hoe de konijnenstand op Texel zich ontwikkelt. De Omgevingsdienst heeft positief gereageerd op het plan en tot en met de winter van 2029 vergunning verleend om de weggevangen konijnen in de duinen te mogen uitzetten.

Er is inmiddels best wat ervaring met het wegvangen van konijnen. Zo zijn er recent ‘Rotterdamse’ konijnen op de Maasvlakte weggevangen en herplaatst op het Friese Waddeneiland Vlieland. De Texelse verplaatsing is veel minder impactvol. De migratie zal intensief worden gemonitord.

Sleutelrol

Konijnen zijn essentieel voor het open duin. Begrazing door konijnen is decennialang bepalend geweest voor typische flora en fauna in het duinlandschap. Duinviolen, grote parelmoervlinders en broedvogels zoals de tapuit leven in het decor van het open duin. In de konijnenholen broeden bovendien tal van vogels. De tapuit is daarvan een belangrijk voorbeeld. Juist in de Eierlandse Duinen, het gebied tussen paal 28 en paal 33, zitten vele tientallen broedpaartjes. Uniek in Nederland, want met tapuiten gaat het landelijk slecht.

Landal Sluftervallei hoopt dat samen met Staatsbosbeheer en de Omgevingsdienst een constructieve en diervriendelijke oplossing te hebben gevonden voor een lastig probleem.

Bron: Landal Sluftervallei




of kiest u liever voor Center Parcs, Roompot of  EuroParcs ! 
of liever naar Siblu VakantieparkenTopparken ! 

Een vakantiehuis via BelvillaAllcamps of Bungalowspecials