,,Wat leuk dat u in ons jubileumjaar deze raadplaat heeft”, schrijft Adrie van Mil. De Reeuwijker is bestuurslid van zwembad De Fuut dat dit jaar zijn 50ste verjaardag viert. Maar het ging in dit geval niet om het openluchtzwembad aan het Treebord, maar om de ‘overbuurman’.
Die herkende Van Mil uiteraard ook op de luchtfoto van twee weken geleden. ,,Dat is de camping in Reeuwijk aan de Oudeweg.” Om precies te zijn: de verdwenen camping Reeuwijkse Hout. Juist ja, in het natuur- en recreatiegebied Reeuwijkse Hout aan de noordwestkant van de Reeuwijkse Plassen. De camping telde oorspronkelijk 321 plaatsen.
De opheffing van de camping stond bepaald niet op zichzelf. Eerder een onderdeel van een trend. Een trend waarbij projectontwikkelaars verouderde campings opkopen om deze om te vormen tot luxe vakantieparken.
....
Een vergelijkbare situatie deed zich in Reeuwijk voor. In 2010 ondertekenden de voormalige gemeente Reeuwijk en Green Real Estate al een intentieovereenkomst.
..
Uiteindelijk wint het grote geld en hebben de kampeerders met een smalle beurs het nakijken. Zij moeten wijken voor de rijken, zo klonk het. Soms, heel soms resulteren protesten in succes.
....
Zo ging het niet in Reeuwijk. Inmiddels herinnert niets meer aan de camping. Recreatiepark Landal De Reeuwijkse Plassen telt 283 duurzaam gebouwde waterwoningen. Die trekken toeristen uit binnen- en buitenland. Goed voor ruim 300.000 overnachtingen per jaar. En die leveren de gemeente Bodegraven-Reeuwijk inkomsten op in de vorm van onroerende zaakbelasting en toeristenbelasting. Ook de lokale middenstand pikt een graantje mee.