Waterkokers, koffiezetapparaten, televisies, stofzuigers, koelkasten, ovens, afwasmachines: in de bungalows op de parken zijn veel huishoudelijke apparaten te vinden. Vaak van verschillende merken en leveranciers en niet altijd even energiezuinig en recyclebaar. Landal besloot tot het uitschrijven van een inkooptender om de circulariteit van huishoudelijke apparaten te stimuleren, zodat ze lang meegaan, weinig energie gebruiken, maar vooral repareerbaar zijn en onderdelen en materialen aan het einde van de levensduur hoogwaardig te recyclen zijn. Electrolux won de tender en gaat alle huishoudelijke apparaten leveren, maar het partnerschap gaat verder dan alleen het laten inbouwen van de apparatuur. De schoonmaakdienst van Landal GreenParks zal periodiek een reinigings- en ontkalkingscyclus laten lopen in de vaatwassers en medewerkers op de parken worden opgeleid om zelf kleine reparaties uit te voeren. Daarnaast worden gasten bewust gemaakt hoe ze de apparaten het beste kunnen gebruiken.
Anneke Mezger, Director Facilities & Projects bij Landal GreenParks: “Er is voor Electrolux gekozen omdat zij het meest circulaire bedrijf op het gebied van keukenapparatuur en witgoed zijn. Hoewel afgedankte apparatuur in het algemeen slechts voor een deel via wecycle als grondstof terugkomt bij de leverancier, zijn er gelukkig koplopers in de branche met een interessante visie en plan om toe te weken naar volledig circulaire producten.”
Bungalowinterieurs
Bij de nieuwbouw en renovatie van vakantiewoningen worden steeds meer herbruikbare en hergebruikte grondstoffen en materialen toegepast, naast tal van energiebesparende maatregelen. Zo werd bij de bouw van 74 nieuwe gasloze woningen op Landal Mont Royal in 2018 de fundering van de afgebroken oorspronkelijke bungalows ter plekke vergruisd en hergebruikt in de nieuwe fundering. Zo werd 80% van het materiaal van de oude bungalows hergebruikt. Door geen sloopafval te hoeven afvoeren en nieuw bouwmaterialen aan te voeren, is bovendien veel transportenergie bespaard. Houten meubels in de vakantiewoningen zijn gemaakt van gerecycled teak en eiken. Het tapijt in de slaapkamers is gemaakt van afgedankte visnetten en geheel recyclebaar en de eveneens recyclebare vloeren zijn van pvc en deels gemaakt van hergebruikt materiaal.
Op Landal Twenhaarsveld hebben enkele vakantiebungalows een groene makeover gehad, waarbij is gekozen voor een duurzame inrichting is gekozen met gerecyclede of recyclebare producten.
- Zo werd geschilderd met een unieke verf die is geproduceerd van teruggewonnen verfresten, gecombineerd met zuivere duurzame grondstoffen.
- De keukenkasten bestaan uit een dek- en onderlaag van BalanceBoard: een FSC-spaanplaat, waartussen een granulaat van eenjarige gewassen, zoals gras, vlas of resten van maisplanten is geperst.
- De plafondisolatie bestaat uit matten van gerecyclede oude kranten.
- Er werd een modulaire zitbank ontwikkeld, die volledig ‘afbreekbaar’ is; in het ontwerp is rekening gehouden de bank aan het eind van de gebruiksfase, of tussentijds, eenvoudig te demonteren. Hierdoor kunnen materiaalstromen eenvoudig gescheiden worden en kan de bank voor minimaal 80 % hergebruikt worden. De zitbank is opgebouwd uit vier materialen die eenvoudig van elkaar te onderscheiden zijn: hout, metaal, schuim en stof. Door slimme montage kunnen onderdelen eenvoudig worden gedemonteerd voor reiniging, onderhoud of vervanging.
- Auping ontwikkelde een circulair bed voor de vrijetijdssector: de Auping Revive, die aanvoelt en oogt als een luxe boxspring en op een duurzame wijze is geproduceerd. Door de slimme verpakking en modulaire opbouw is het bed makkelijker te vervoeren, waardoor er 3 keer zo veel Auping Revive bedden in een vrachtwagen passen. Dat betekent minder transportkilo’s en CO2-uitstoot.
- Uit gebruikte en ingezamelde (fris)drank-PET-flessen worden vezels gemaakt, die worden toegepast in gordijnen en in dekbedden, waar ze dezelfde isolerende en vochtregulerende eigenschappen hebben als andere synthetische dekbedden, maar met een veel lagere impact op het milieu. rPET vormt een heel goed alternatief voor traditionele synthetische of donzen vullingen.
- Bijzonder is het hergebruik van koffiedrab uit de parkrestaurants van Landal GreenParks. Een gespecialiseerd bedrijf maakt van deze koffiedrab een unieke voedingsbodem voor het kweken van oesterzwammen. Die koopt Landal dan weer terug om ze te verwerken in gerechten.
- branche met een interessante visie en plan om toe te weken naar volledig circulaire producten.”
Bron: Landal