Een weekendje weg of een midweek er even tussenuit. Dan zijn verpakkingen niet het eerste waar je aan denkt. Ongemerkt brengen de gasten van
Landal GreenParks echter heel wat verpakkingsmateriaal mee hun huisjes in - en laten het als afval achter. Relatief is het geen groot onderwerp uit het programma Duurzaam en Betrokken Ondernemen van
Landal GreenParks, maar toch worden op de vakantieparken forse inspanningen geleverd om de afvalberg aan te pakken. Daar helpen ook duurzame verpakkingen bij, al is de praktijk weerbarstig.
Een grote schuur op
Landal Coldenhove in Eerbeek, waar verschillende kleinere boerderijdieren omheen scharrelen, ziet er nog zo goed als nieuw uit. Het dierenverblijf is getimmerd met hout van bomen die vorig jaar bij een storm omwaaiden. In het verderop gelegen restaurant zijn ook de tafelbladen van puur hout. Vakantievierende gasten drinken koffie op het terras. Suiker in een schaaltje en melk in een kannetje worden er 'los' bijgeleverd. Soms maken de gasten daar wel opmerkingen over, dat het niet zo hygiënisch is. Maar als de serveerster uitlegt wat de gedachte erachter is - minder verspilling, minder verpakking en minder afval - dan is het begrip groot.
"Onze medewerkers moeten dat natuurlijk wél goed kunnen uitleggen", zegt Tanja Roeleveld. "Het idee van de schuur kwam van onze eigen parkmanager. Elke keer als we zo'n verhaal vertellen, hoop ik dat onze gasten daar iets van opsteken en mee naar huis nemen. Ik ben er eigenlijk wel van overtuigd dat het zo is. Mensen zeggen nog niet 'ik ga lekker duurzaam op vakantie', al komt daar wel steeds meer vraag naar. Wij maken duurzaamheid onderdeel van de vakantiebeleving, door onze gasten te laten ontdekken en ervaren wat groen kan doen. Natuur doet iets met een mens, van een groene omgeving knapt iedereen op."
Van thema naar programma
Na eerst vijf jaar communicatiemanager te zijn geweest, werd Tanja Roeleveld zes jaar geleden programmamanager Duurzaam en Betrokken Ondernemen. Dat was een nieuwe functie. "Duurzaamheid was weliswaar een thema, maar toen werd het een item waar we actief mee aan de slag zijn gegaan. In de eerste periode heb ik veel interviews met medewerkers gehouden, door de organisatie heen. Ik sprak ook met specialisten over hoe wij invulling konden geven aan duurzaamheidsbeleid. Het resulteerde in de oprichting van een projectgroep met twaalf medewerkers. We stelden een programma op en zijn dat gaan uitvoeren, waarbij we de hele organisatie actief hebben betrokken."
Algemeen directeur Thomas Heerkens heeft vandaag zijn vertrek bij
Landal GreenParks aangekondigd. Hij gaf daarbij aan in functie te blijven totdat een geschikte opvolger is benoemd.
Thomas Heerkens, die ruim 16 jaar bij
Landal GreenParks werkt, waarvan 12 als algemeen directeur, gaf aan dat de recente wisseling van aandeelhouder voor hem een natuurlijk moment was om deze beslissing te nemen. Zijn besluit biedt hem de mogelijkheid om de komende jaren nog wat anders te ondernemen, zo stelde hij in zijn bekendmaking aan de medewerkers. Daarbij gaf hij ook aan alle vertrouwen te hebben in de toekomst van Landal en in het team om hem heen. Met Platinum heeft Landal GreenParks bovendien een aandeelhouder die dit vertrouwen onderschrijft en wil investeren in de groei en ontwikkeling van het bedrijf.
De werving voor Heerkens' opvolger is inmiddels gang gezet.
Bron: Landal
Deze wielerveldrit verheugde zich op een goede deelname uit alle delen van Nederland. Er werd gereden op een selectief en technisch parkoers. Niet voor alle deelnemers van de organiserende vereniging De Peddelaars verliep deze wedstrijd succesvol. Sommige renners kregen af te rekenen met hinderlijke pech. De start was hoopvol, met een zege van de nationale kampioene, Flore de Groot.
Bij de 9-jarigen won Raf Bastiaansen uit het Brabantse Sprundel. Streekfavoriet Thom Berends (Westerbork) viel twee keer, maar werd toch nog knap vijfde.
Spannend
De voorlaatste wedstrijd was erg spannend. Twee renners reden weg bij de rest, dat waren Antoine Quint uit Deil en Keije Solen uit Zwolle. Alleen Ruud Junior Nagengast (Beilen) vond aansluiting. Door een foute inhaalmanoeuvre viel Antoine Quint terug en bleven er twee koplopers over. Net voor het ingaan van de laatste ronde kwam Ruud Junior Nagengast na een stuurfout vast te zitten in het afzetlint en verloor de koppositie. Hierdoor kon Keije Solen onbedreigd naar de zege rijden en werd Ruud Junior Nagengast toch nog keurig tweede. Danny Turkstra (Beilen) reed ook een goede wedstrijd en zag dit beloond met een zevende plaats.
Hof van Saksen, onderdeel van Landal GreenParks, start begin 2019 met de Hof van Saksen Academy; een nieuw opleidingstraject in samenwerking met het Drenthe College. De Hof van Saksen Academy is een BBL-opleiding (Beroeps Begeleidende Leerweg), ook wel bekend als werkend leren. Leerlingen volgen één dag in de week college en werken daarnaast vier dagen op Hof van Saksen.
Er wordt gestart met een BBL-opleiding keuken én een BBL-opleiding bediening. Beide opleidingen zijn op drie verschillende niveaus te volgen. De opleiding op niveau 1 heeft een opleidingsduur van één jaar, voor niveau 2 is dit twee jaar en bij niveau 3 duurt de opleiding drie jaar. Er is plaats voor maximaal twintig leerlingen.
Theorie- en praktijk op één locatie
De
Hof van Saksen Academy biedt BBL-leerlingen een werk- én opleidingsplek waarbij alle drie de leerniveaus samenwerken in één klas. Bijzonder is dat zowel de praktijk- als de theorielessen worden gegeven op Hof van Saksen. Voor leerlingen is er zelfs een mogelijkheid om tijdens de opleiding op Hof van Saksen te wonen. Naast een salaris is de kans groot dat deelnemers na het behalen van hun diploma direct een baan krijgen aangeboden. In samenspraak met de gemeente is besloten ook een aantal plaatsen beschikbaar te stellen voor mensen met een afstand op de arbeidsmarkt.
Vakantiepark Het Land van Bartje wil uitbreiden met onder meer een terrein voor dagrecreatie en maximaal veertig recreatiewoningen. De gemeenteraad van Borger-Odoorn is nog niet overtuigd.
De
uitbreiding komt op twee stukken grond van in totaal zo'n 12 hectare, die het park zes jaar geleden kocht. Het gaat om akkerland en bos ten zuiden en noorden van het park.
Destijds liet het parkmanagement weten dat de aankoop was gedaan om meer natuur in bezit te krijgen en dat er geen bungalows bij zouden komen. Volgens woordvoerster Jeannette ten Kate van Landal Green Parks zijn de ideeën in de tussentijd veranderd.
Fietsen en paarden
,,Voor een toekomstbestendige bedrijfsvoering willen we de mogelijkheid hebben om bij te bouwen. Hoe we het precies gaan invullen, weten we nog niet. Voor het activiteitenterrein denken we aan de thema's fietsen en paarden.''
Op dit terrein moet een multifunctioneel centrum verrijzen met horeca, waar ook dagjesmensen welkom zijn. De gemeenteraad van Borger-Odoorn toonde zich woensdagavond kritisch over dit deel van het bestemmingsplan.
Overlast van extra verkeer
Zeventien omwonenden hebben een zogeheten zienswijze ingediend. Zij vrezen onder meer overlast van extra verkeer.
Bovendien is het activiteitencentrum gepland aan de zuidkant van het park, op een stuk grond dat grenst aan achtertuinen. De omwonenden hekelen de aantasting van het landschap en het uitzicht dat zij nu hebben.
'Stank van urinerende paarden'
Ook vinden zij de omvang van de geplande bebouwing te fors. Aanvankelijk zou het multifunctionele centrum veertien meter hoog worden. Dat is inmiddels aangepast naar elf. Meer paarden op deze plek zien sommige aanwonenden ook niet zitten. ,,Nu al vluchten wij bij mooi weer soms naar binnen, vanwege de stank van urinerende paarden'', aldus een omwonende.
Heikel punt blijkt bovendien het zandpad dat naar dit perceel leidt. De recreanten worden geacht hier niet over te rijden en hun bolide elders te stallen.
Bron en hele artikel:
DVHN