Landal Greenparks parken: Nieuws, Acties, Aanbiedingen en kortingen

maandag 8 september 2014

Geen onteigening op Zanderij om Landal

In het gemeentehuis van Castricum stond donderdag het haalbaarheidsonderzoek naar een recreatiepark van Landal weer op de agenda. Omdat geen van de partijen moties of amendementen had voorbereid, werd de bespreking een herhaling van zetten.

Wethouder Leo van Schoonhoven vertelde dat het college vorige week op bezoek is geweest bij het echtpaar Hordijk, dat het enige woonhuis in het plangebied aan de Geversweg bezit (naast het strandvondstenmuseum). Een bericht in deze krant over eventuele onteigening, waarbij de wethouder desgevraagd aangaf 'niets uit te sluiten', was bij het stel ingeslagen als een bom, aldus Van Schoonhoven. Maar van onteigening is geen sprake, wist de bestuurder inmiddels. Daarvoor moet sprake zijn van een 'groot publiek belang'. Het recreatiepark is een particulier initiatief; de initiatiefnemer zal er zelf met de betrokken grondeigenaren uit moeten komen.
..

Toerisme
Wilms (CDA) gaf te kennen zich niet te kunnen vinden in de volgorde van de besluitvorming. "We moeten eerst de discussie voeren of er behoefte is aan een vakantiepark. Dat komt vóór de vraag of we het buitengebied willen gebruiken voor dit soort initiatieven." Ook GroenLinks-raadslid Rob Glass drong aan op een breder onderzoek naar toerisme 'in relatie tot voorzieningen.' Glass: "Een onderzoek sec naar Landal is impulsbeleid."

Geen 'intentie'
Opvallend was de bijdrage van raadslid Ada Greuter van coalitiepartij PvdA. "De PvdA kan alleen akkoord gaan met het onderzoek, als dit niet in een een 'intentieovereenkomst', maar in een 'overeenkomst' met Landal en Van Wijnen wordt vastgelegd" liet Greuter weten. De PvdA zit in een lastig parket omdat de partij voor de verkiezingen nog tegen de komst van een Landal-park was. Omdat de partij deelneemt aan de coalitie is zij nu gebonden aan het coalitieakkoord. Hoewel een afspraak in een akkoord een legitieme reden is voor de 'draai' die de partij nu moet maken, moet de PvdA-fractie omzichtig opereren. Twee weken geleden kondigde Greuter al aan dat haar partij uiterst kritisch blijft en dat er ruim voldoende draagvlak in de samenleving moet zijn voor een recreatiepark, wil de PvdA ermee instemmen.

Bron en hele artikel: dichtbij